איום בתביעה על העתקת תמונה
הסיבה שרשת האינטרנט כל כך קורצת לנו היא שמדובר ברשת המספקת לנו אינסוף מידע נגיש וזמין. אלא שאותו יתרון יכול להפוך גם לחסרון, שכן רשת האינטרנט נחשבת לא פעם לתחום פרוץ, אשר הגבולות בין מה שאסור ומותר בה הופכים לעתים לאפורים עד כדי מטושטשים.
שימוש בתמונות מהאינטרנט - למי זה שייך?
לצורך העניין, אפילו אם מצאתם תמונה שחיבבתם תוך כדי חיפוש בגוגל, אסור יהיה לעשות לכם בה שימוש באתר שלכם. גם אם אתם חושבים לעצמכם שזו בסך הכל תמונה ולכן זה לא מזיק, תמיד זכרו שהתמונה הזו שייכת למישהו אחר, ויכול להיות שהאדם הזה מודע לחוקי זכויות היוצרים בישראל טוב יותר מכם. עוד לפני שתספיקו לומר את צמד המילים 'זכויות יוצרים', אתם עלולים לקבל מכתב אזהרה מאותו אדם בנוגע לנקיטת צעדים משפטיים.
איך יודעים מה מוגן בזכויות יוצרים? למשל התמונות מגוגל מוגנות?
כל אתר המציג בפניכם תמונות אשר נלקחו ממקורות שונים, כמו אותו גוגל למשל, דואג להתנער מאחריות ולהסביר כי יתכן שחלק מהתמונות מוגנות בזכויות יוצרים. זה אומר שגוגל למעשה מהווה רק את נקודת הקישור בינכם לבין התמונה, ולכן בשום אופן לא מדובר כאן בגושפנקא המאפשרת לכם לקחת את התמונה ולעשות בה שימוש חופשי.
לכם כגולשים התמונה האקראית עשויה להיראות חסרת חשיבות, אבל עליכם להציב את עצמכם בנעליו של יוצרי התמונה - יתכן שזה טרח ועמל שעות רבות כדי ליצור את התמונה המושלמת, והנה היא הגיעה לרשת והופצה באתרים רבים ללא רשות. גם אם מבחינתכם מדובר בעניין זניח, הרי שמבחינת יוצרי התמונה, מדובר בגניבה לכל דבר.
חוק זכויות יוצרים - מה אומר החוק?
חוק זכויות היוצרים נכנס לתוקפו בשנת 2007, וקבע כי אין לעשות שימוש בתכנים אשר מוגנים באמצעות החוק ואין אפשרות ששום גורם חיצוני שהוא אינו יוצר התכנים יפרסם אותם כעולה על דעתו. מי קובע אלו תמונות מוגבלות בזכויות יוצרים ואילו לא? יוצרי התמונה בעצמם. היוצר גם עשוי לקבוע לצורך העניין, שניתן לעשות שימוש חופשי בתמונה, שניתן לעשות שימוש בתמונה עם סייגים מסויימים או שלא ניתן לעשות בה שימוש כלל.
חשוב להדגיש כי במידה ויוצר התמונה הטיל מגבלות זכויות יוצרים על יצירתו ובכל זאת נעשתה הפרה של אותן מגבלות, השופט יכול לקבוע פיצויים שנעים בין 10,000-20,000 ש"ח עבור כל יצירה. לקחתם יותר מתמונה אחת? תעשו את החשבון שלכם.
איך להמנע מתביעה להפרת זכויות יוצרים?
פעמים רבות בעלי אתרים אשר גונבים תמונות ויצירות של אנשים אחרים, מתעלמים בצורה מופגנת מזכויות היוצרים היות והם מאמינים שאיש לא טורח לאכוף את זה באמת ולכן להם זה לא יקרה. אלא שהחוק הוא חוק, ולכן אם יוצר התמונה ירגיש שהוא נפגע מהמעשים שלכם, הוא לא יהסס לתבוע. כתוצאה מכך, תביעות רבות העוסקות בנושא הזה בדיוק מככבות בסדר היום של בתי המשפט.
כדי לדלג מעל המשוכה הזו בשלום וכדי לא לבזבז סכומי כסף מיותרים בהסדרים ובפיצויים, חשוב מאוד לקרוא את האותיות הקטנות. אל תתנהגו כאילו רשת האינטרנט שייכת לכם - פשוטו כמשמעו. תמיד בדקו למי שייכת כל תמונה ומהן ההשלכות לגבי לקיחתה. אם אינכם בטוחים לגבי הגבל מסויים שנקבע לגבי התמונה, התייעצו עם עורך דין שבקיא ברזי החוק או הימנעו מלקיחתה.
ישנם לא מעט מאגרי תמונות המאפשרים גישה לאינסוף תמונות בכל נושא העולה על הדעת, בתמורה למנוי חודשי או תשלום על תמונה ספציפית. אמנם יותר מפתה לקחת תמונה שאינה שייכת לכם בחינם, אבל האפשרות הראשונה היא זו שתבטיח לכם ראש נקי מדאגות. חבל שתסתכנו לחינם עבור תמונת אילוסטרציה לאתר, אם תוכלו להוריד תמונה דומה בצורה לגיטימית בעבור תשלום זניח של כדולר אחד בלבד.
איפה ניתן לרכוש תמונות בתשלום?
תמונות מוסיפות המון לאתר האינטרנט. במהלך עבודתנו ובאתרים שאנחנו בונים, אנחנו מרבים לרכוש תמונות מאתרים המאפשרים לרכוש תמונה באופן חוקי מבלי לחשוש להפרת זכויות יוצרים. כדאי לרכוש תמונות באחד משני האתרים הבאים:
- fotolia.com - כל התמונות באתר הזה נרכשו מהאתר הזה. האתר מציע מחירים אטרקטיביים ותמונות באיכות גבוהה. העלות לשימוש בתמונה קטנה היא 1.3 דולר. באתר מאגר תמונות ענקי ואפשרויות תשלום רבות.
- istockphoto.com - אתר לרכישת תמונות וותיק שאותו כל חברת בניית אתרים מכירה ועובדת איתו. האתר מציע מגוון רחב של תמונות וסירטוני וידיאו לרכישה במחירים נוחים אך מעט יקרים מהאתר הראשון.
במקרה כזה חשוב להתייעץ עם עורך דין לענייני זכויות יוצרים בכדי לבחון את המשך ההתנהלות שלכם בנושא. אנחנו עובדים עם עורך דין יורם ליכטנשטיין. עו"ד ליכטנשטיין הוא עורך דין וותיק המתמחה בנושא זכויות יוצרים באינטרנט.